Groen Idee Café geeft aftrap voor Leids duurzaamheids­centrum

17 oktober 2023

Het Groen Idee Café organiseerde gisteravond een drukbezochte brainstormavond over een Leids duurzaamheidscentrum. Bijna alle organisaties die in Leiden iets doen met duurzaamheid of de energietransitie waren erbij, van tuinvereniging Ons Buiten en Extinction Rebellion tot Incluzio, Netwerk Leiden Sneller Duurzaam, de vrienden van het Singelpark en de net opgericht coöperatie Duurzaam Leiden.

Energiek Leiden was er uiteraard ook. Onze coöperatie hoopt op korte termijn een vaste plek in de stad te hebben waar bijvoorbeeld onze projectleider kantoor houdt, waar we kunnen vergaderen, informatie bieden over verduurzaming en waar de energiecoaches bij elkaar kunnen komen.

De verlanglijstjes liepen uiteen, van kantoor- en vergaderruimte tot een groene omgeving met veel planten, maar iedereen was het erover eens dat Leiden een centraal gelegen, laagdrempelige plek nodig heeft waar duurzame organisaties kunnen samenwerken en waar Leidenaren terecht kunnen voor informatie en hulp bij alle onderwerpen die raken aan duurzaamheid. Als mogelijke locaties werden het voormalige V&D-gebouw, het oude stadskantoor, de bibliotheek en het verenigingsgebouw van Ons Buiten genoemd.

De grote uitdaging wordt om uit de veelheid aan wensen nu te komen tot een concreet plan. Het Groen Idee Café inventariseert nu eerst alle wensen en eisen.

Share This