Duurzaam advies

Gratis advies over de verduurzaming van je huis

info mei 2024

Wil je je energierekening verlagen of je huis verduurzamen? Er zijn in Leiden allerlei mogelijkheden om gratis persoonlijk advies te krijgen van deskundige adviseurs of medebewoners met ervaring en verstand van zaken. Zij kunnen je vertellen hoe je op korte termijn je stroom- en gasgebruik kunt minderen, of hoe je stapsgewijs (zoveel mogelijk) van het gas af kan.

Energiecoaches

De vrijwillige energiecoaches van Energiek Leiden komen zonder kosten bij je langs om jouw persoonlijke situatie door te nemen en een stappenplan te maken voor de verduurzaming van jouw huis, compleet met maatregelen, kosten en tips. Zo kan je beginnen met de maatregelen die snel vermindering van gasgebruik opleveren, zoals isolatie, tocht wegwerken en efficiëntere CV-ketel instellingen, en vervolgens overgaan op meer ingrijpende maatregelen om je gasgebruik terug te brengen of helemaal van het gas af te gaan.

Maak meteen een afspraak op de website

Warmtepomp spreekuur (maandelijks)

Energiek Leiden is in 2024 gestart met een Warmtepomp Spreekuur, iedere eerste donderdagavond van de maand (behalve in juli, augustus en september) in de BOP, Herenstraat 61 Leiden.

Tijdens een spreekuur (maximaal 6 bezoekers) krijg je algemene informatie, antwoorden op vragen en persoonlijk advies over de keuze voor een warmtepomp en laag temperatuur verwarming. Na aanmelding krijg je algemene informatie over warmtepompen en een overzicht van soorten warmtepompen.

Meer informatie over het Warmtepomp Spreekuur

Leidse Duurzame Huizen Dagen / Nationale Duurzame Huizen Route

Op 16 en 23 maart 2024 organiseerde Energiek Leiden voor de tweede keer de Leidse Duurzame Huizen Dagen. 14 bewoners van vergaand verduurzaamde huizen openden hun deuren om te vertellen over de maatregelen die zij getroffen hebben. De meeste huizen zijn van het gas af of hebben plannen om van het gas af te gaan.

De lijst met huizen is nog steeds te bezichtigen. Per huis vind je hier informatie over hoe ze verduurzaamd zijn. Sommige huizen zijn ook buiten de Leidse Duurzame Huizen Dagen om op afspraak te bezichtigen.

Gezamenlijk laten de huizen bijna alle mogelijke soorten maatregelen zien waarmee je je huis kunt verduurzamen of van het gas af kunt gaan. Er zijn maar liefst 8 verschillende soorten warmtepompen te zien, zonnepanelen in allerlei configuraties en bijna alle maatregelen om het warmteverlies van je huis te beperken, zoals dak-, gevel-, glas- en vloerisolatie, tocht bestrijding en ventilatie met warmte terugwinning.

Nationale Duurzame Huizen Route

In het najaar vindt iets vergelijkbaars op landelijke schaal plaats: de Nationale Duurzame Huizen Route. Ook hieraan doen veel vergaand verduurzaamde Leidse huizen mee.

Energieloket MBO Rijnland

Iedere woensdagavond kan je advies krijgen bij het Energieloket MBO Rijnland, waar studenten en docenten individueel advies op maat geven en apparatuur kunnen laten zien waarmee je je huis kunt verduurzamen. Je kunt hier bijvoorbeeld zien hoe een warmtepomp werkt en of dat iets voor jou is.

Je moet vooraf reserveren. Klik hier voor info en reserveren.

Duurzaam Bouwloket

Inwoners van Leiden kunnen voor specifieke vragen over duurzame maatregelen bellen naar het Duurzaam Bouwloket (071-2043013). Adviseurs met veel technische kennis beantwoorden vragen en geven advies. Op duurzaambouwloket.nl is gedetailleerde (gemeentelijke) informatie te vinden over duurzame maatregelen, voorbeeldwoningen, uitvoerende bedrijven, leningen, subsidies en leningen.

Erfgoed Leiden

Woon je in een monument of historisch pand, dan kan je bij de duurzaamheidsadviseurs van Erfgoed Leiden en omstreken te rade gaan over wat er wel en niet mogelijk is qua energiebesparing en verduurzaming. Elk pand is anders, daarom komt een adviseur bij je langs om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor je woning. Ook als je huis vóór 1945 gebouwd is en geen monument is, kun je een gratis maatwerk-energieadvies voor je woning aanvragen. Zie de pagina Duurzaam Wonen van Erfgoed Leiden.

Energiekaravaan

De Energiekaravaan van de coöperatie Duurzaam Leiden helpt huurders die moeite hebben de energierekening te betalen. Zij doen dit twee keer per week in een buurthuis van Incluzio, waar ze bezoekers vertellen over eenvoudige manieren om de energierekening omlaag te krijgen en op een zuinige manier te verwarmen. Ze komen ook bij mensen thuis om tocht weg te werken, radiatorfolie aan te brengen en nuttige tips te geven.

Meertalige energiehelpdesk LSM

Bij de Energie Helpdesk Migranten bieden meertalige vrijwilligers/ energiecoaches informatie, advies, doorverwijzing, begeleiding en bemiddeling met energiebedrijven. Zij doen dit in de taal van de bewoners. De energiecoaches komen bij mensen thuis en geven advies en brengen kleine verbeteringen aan in huis zoals tochtstrippen en radiatorfolie.

Interactieve kaart warmtetransitie

Op de interactieve kaart warmtetransitie is per wijk te zien welke warmteoplossing de gemeente verwacht en wat je kunt doen als de cv-ketel aan vervanging toe is. kaartwarmtetransitie.gagoed.nl

Zonnekaart

Op de Zonnekaart van de gemeente kan je zien of je huis geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. leiden.zonnekaart.nl

Gespecialiseerde websites

GaGoed / Snelle bespaartips

Op de www.gagoed.nl staan veel bespaartips en informatie over verduurzaming in Leiden. Op www.gagoed.nl/071-goed-tips/ vind je 71 snelle bespaartips.

Ook https://energie.steffie.nl/nl/ bevat veel tips.

MilieuCentraal

Op de website www.milieucentraal.nl zijn veel bespaartips en gedetailleerde informatie over verduurzaming te vinden.

Subsidies en leningen

Op www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/ vind je subsidies en aantrekkelijke leningen die je in Leiden kunt aanvragen voor de financiering van duurzame maatregelen. Zie ook https://www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck.

Klussen & Overig

Zelf je huis verduurzamen? Kijk bijv. op https://doehetzelfdoehetduurzaam.nl/.

Op https://www.nibud.nl/onderwerpen/uitgaven/kosten-energie-water kan je zien wat een gemiddeld huishouden aan energie verbruikt.

Info over soorten warmtepompen en hun rendementen: res.urgenda.nl/gebouwde-omgeving/extra-alles-over-warmtepompen/.

Systeem voor warmtebuffering in kruipruimte, kelder of tuin: www.solarfreezer.nl/.

Share This