Warmtepomp spreekuur

Warmtepomp spreekuur

Energiek Leiden organiseert iedere maand een Warmtepomp Spreekuur.
Eerstvolgende keren: 12 december (vol), woensdag 8 januari en woensdag 5 februari, 19:00-21:00.

Tijdens de spreekuren gaan we in op de persoonlijke situatie en vragen van de bezoekers. We streven naar maximaal 5 huizen. Je krijgt algemene informatie over soorten warmtepompen en het belang van laag temperatuur verwarming. Daarnaast krijg je persoonlijk advies over de keuze voor een warmtepomp en het verduurzamen van je huis.

De spreekuren zijn gratis en vinden plaats in de BOP Herenstraat 61, 19:00-21:00.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd? Meld je aan door een mail te sturen naar ben.vroom@energiekleiden.nl.
Je ontvangt:

  • 10 vuistregels voor de aanschaf van een warmtepomp
  • een brochure met wat uitgebreidere basisinformatie over warmtepompen, de werking en lage tempraturen verwarming
  • een A3 overzicht met soorten warmtepompen, kenmerken, voor- en nadelen en aanschafredenen

Voorbeelden huizen met warmtepompen

Op de pagina Leidse Duurzame Huizen vind je veel voorbeelden van huizen met warmtepompen. Hier zie je dat er zeer veel mogelijkheden zijn.

Verslag op Sleutelstad.nl

Sleutelstad deed verslag van het eerste Warmtepomp Spreekuur in januari.

Meer informatie

De organisatie ligt in handen van energiecoaches Neal van Duijn en Ben Vroom. Neal van Duijn: “Een warmtepomp verdien je bijna altijd terug doordat de kosten voor verwarming sterk omlaag gaan. Een warmtepomp loopt op stroom en verbruikt in een goed geïsoleerd huis met laag temperatuur verwarming veel minder energie dan een CV-ketel.”

Ben Vroom: “Hoeveel je bespaart, hangt af van de soort warmtepomp. Met een volledig elektrische kan je van het gas af, een hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel en kan zorgen voor zo’n 70-80% minder gasgebruik. Grofweg kan je zeggen: als je met lage temperaturen kunt verwarmen, ga je voor iedere kuub gas die je bespaart, ongeveer de helft aan extra stroomkosten betalen.”

Kijk uit voor hoog temperatuur warmtepompen

“Wij waarschuwen mensen die een zogenaamde hoog temperatuur warmtepomp overwegen. Hoe hoger de watertemperatuur waarmee je je radiatoren verwarmt, hoe meer stroom de warmtepomp nodig heeft. Als je met zo’n 70 graden gaat verwarmen, omdat je anders vanwege onvoldoende isolatie je huis niet warm krijgt, ga je ontzettend veel stroom gebruiken en ben je qua stookkosten duurder uit dan met een gas CV-ketel. Dat zeggen de installateurs er vaak niet bij.”

Neal: “Er bestaat niet één beste warmtepomp. Je moet naar de individuele situatie, wensen en mogelijkheden kijken. Daarom bespreken we met de bezoekers welke opties er voor hen zijn.”

Kijk ook op de pagina Leidse Duurzame Huizen: daar staan veel voorbeelden van huizen met allerlei soorten warmtepompen, waarvan de meeste van het gas af zijn gegaan of binnenkort van het gas af gaan.

Share This