Energiek Leiden en gemeente Leiden gaan samenwerken aan energietransitie

12 oktober 2023

Wethouder Yvonne van Delft kwam gisteren met geweldig nieuws naar de ledenbijeenkomst van Energiek Leiden: de gemeente Leiden en het bestuur van de coöperatie hebben een overeenkomst getekend om een langdurige samenwerking aan te gaan. We gaan ons samen inzetten voor de energietransitie in Leiden.

Dat op zich is al een doorbraak, waar we de afgelopen 10 jaar op gehoopt hebben. We zijn ontzettend blij dat met deze samenwerking de stem van bewoners wordt meegenomen in de veranderingen die ons te wachten staan. Energiek Leiden is een coöperatie van mensen die leven en wonen in de stad en die zelf, thuis, ondervinden wat er moet veranderen en daar ook zelf ideeën over hebben. We vinden dan ook dat de energietransitie van daaruit vorm moet krijgen: van onderop.

Om de energietransitie te versnellen en te zorgen dat meer mensen mee kunnen en willen doen, zijn we al begonnen met de uitvoering:

  • Er komen meer energiecoaches om mensen (huurders en woningbezitters) op weg te helpen met verduurzamen van hun huis;
  • 5 buurtbegeleiders gaan praktische ondersteuning geven aan bewoners die in hun straat of buurt samen aan de slag willen, door ze te helpen met organiseren en door kennis in te brengen.
  • Een kwartiermaker warmte gaat groepen bewoners met plannen voor een collectieve warmteoplossing (daarvan zijn er al diverse in de stad) helpen die sneller te realiseren door ze de weg te wijzen naar subsidies, kennis en ervaringsdeskundigen.
  • Tot slot: we gaan samen met alle leden werk maken van een sterke, zichtbare en groeiende coöperatie.

Heb je ideeën en wil je meedoen? Stuur ons een berichtje.

Met de financiële ondersteuning van de gemeente hebben we nu ook de middelen om dit goed en professioneel aan te pakken!

Team Energiefixers071
V.l.n.r.: Wethouder Yvonne van Delft, Rob Boerée, voorzitter Energiek Leiden en Tjitske Veldkamp, bestuurslid Energiek Leiden.
Share This