Duurzaam spreekuur warmtepompen 11 januari

3 januari 2024

In januari begint Energiek Leiden met een nieuwe activiteit: Duurzame Thema Spreekuren. De eerste op 11 januari over warmtepompen. Iedereen die advies wil over een warmtepomp, of vragen heeft, kan binnenlopen om er met een energiecoach of andere deskundigen over te spreken.

De organisatie ligt in handen van energiecoach Neal van Duijn en Ben Vroom. Neal van Duijn: “Een warmtepomp verdien je bijna altijd terug doordat de kosten voor verwarming sterk omlaag gaan. Voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp loopt op stroom en verbruikt veel minder energie dan een CV-ketel.” Ben Vroom: “Hoeveel je bespaart, hangt af van de soort warmtepomp. Met een volledig elektrische kan je van het gas af, een hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel en zorgt voor zo’n 75% minder gasgebruik. Voor iedere kuub gas die je bespaart, ga je ongeveer de helft aan extra stroomkosten betalen.”

Neal: “Er bestaat niet één beste warmtepomp. Je moet naar de individuele situatie, wensen en mogelijkheden kijken. Daarom bespreken we met de bezoekers welke opties er voor hen zijn. Voor iedereen hebben we een overzicht op A3 met de verschillende soorten warmtepompen, hun karakteristieken en voor- en nadelen. Zo hopen we niet alleen mensen te kunnen helpen die zich afvragen of ze een warmtepomp zullen nemen, maar ook mensen die zich er al wat meer in verdiept hebben.”

De Duurzame Thema Spreekuren van Energiek Leiden zijn gratis en vinden plaats in de Buurt Ontmoetings Plaats (BOP), Herenstraat 61, Leiden. Spreekuur over warmtepompen: donderdagavond 11 januari 19:00-21:00 uur. Als je je opgeeft door een mailtje te sturen naar ben@benvroom.nl, ontvang je informatie waarmee je je vooraf kunt oriënteren.

 

Ben Vroom
Share This