Zonnestroom: waarom schakelen je zonnepanelen soms uit?

3 juni 2025

Hoe vaak schakelen jouw zonnepanelen automatisch uit?

Door Peter Engbers

Zonnepanelen werken soms niet goed wanneer er te veel stroom naar het elektriciteitsnet gaat. Als dit bij jou gebeurt, is het goed om zoveel mogelijk stroom direct zelf te gebruiken. Ook is het belangrijk om deze uitval te melden bij netwerkbeheerder Liander.

Figuur 1: Straat in de Merenwijk waar bijna alle huizen zonnepanelen hebben.

Veel zonnepanelen in Leiden

In verschillende wijken in Leiden gaat het goed met zonnepanelen. In sommige straten hebben bijna alle huizen panelen. Dat is geweldig! Het zorgt voor minder gasverbruik, ontlast soms het stroomnet en is goed voor je portemonnee.

Maar als je zonnepanelen hebt, wil je natuurlijk wel dat ze het meeste opleveren. Het is daarom vervelend als de omvormer (het kastje tussen je panelen en het stroomnet) zichzelf tijdelijk uitschakelt. Dat gebeurt steeds vaker. Meestal duurt dit 5 tot 10 minuten. De oorzaak? Op sommige momenten leveren zoveel huizen tegelijk stroom terug dat het stroomnet het niet aankan. De spanning wordt dan te hoog (meer dan 253 volt). De omvormer schakelt dan automatisch uit.

In mijn eigen straat in de Merenwijk gebeurde dit in 2023 bijna nooit. Maar in 2025 (tot eind mei) gebeurde het al meer dan 70 keer. Dat kost mij zo’n 15 kWh aan zonnestroom en is ook niet goed voor de omvormer.

Figuur 2: Voorbeelden van omvormer afschakeling (opbrengst dalen van 0 W) bij een lucht met en zonder wolken.

Hoe weet je of dit bij jou gebeurt?

Op zonnige dagen, vooral als er ook wolken langs komen, zie je in je app soms dat de opbrengst ineens daalt naar 0 Watt. Dat gebeurt dan meestal tussen 11:00 en 16:00 uur. Als je op dat moment de app bekijkt, zie je 0W opbrengst, terwijl de zon schijnt.

Let op: of je dit goed ziet, hangt af van de instellingen van je omvormer en app. Als de app bijvoorbeeld maar elke 5 minuten een meting doet, zie je de uitval niet altijd.

Wat kun je doen?

Zonnepanelen blijven een goede investering. Maar met het verdwijnen van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027, wordt het belangrijker om je zonnestroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren.

Tips om uitval te voorkomen en je stroom goed te gebruiken:

  • Gebruik stroom overdag. Zet je wasmachine of vaatwasser aan als de zon schijnt. Zo gebruik je je eigen stroom.
  • Gebruik een thuisbatterij. Daarmee kun je stroom opslaan voor later. Een thuisbatterij heeft nog wel wat uitdagingen. Lees het volgende artikel voor meer informatie hierover.
  • Laad je elektrische auto overdag op. Liefst niet tussen 17:00 en 22:00 uur, want dan is het stroomnet vaak druk. Heb je V2G (Vehicle to Grid)? Dan gebruik je de batterij van je auto als thuisbatterij.
  • Gebruik slimme apparaten. Sommige apparaten (zoals wasmachines, warmtepompen en laadpalen) kun je zo instellen dat ze vooral werken als je panelen stroom leveren. Dit helpt het net én je portemonnee. Vooral slimme boilers kunnen hier een grote rol in spelen.

Zie je uitval? Meld het bij Liander!

Heb jij regelmatig last van uitval op zonnige dagen? Meld dit bij Liander.
Als meer mensen uit Leiden dit doen, krijgt onze regio eerder aandacht voor verbetering van het stroomnet. Meer informatie over spanningsproblemen vind je op de website van Liander.

Share This