Groen Lintje voor energiecoaches

10 oktober 2022

De Leidse energiecoaches hebben gisteren van GroenLinks Leiden het felbegeerde Groene Lintje in ontvangst genomen vanwege grote ‘duurzame, sociale en lokale’ waarde. Dat gebeurde in aanwezigheid van wethouder Yvonne van Delft (Energie) en Ashley North (Klimaat). De energiecoaches, die als vrijwilligers gratis aan huis komen om energieadvies te geven, ontvangen het lintje omdat ze ‘duurzaam, sociaal en lokaal’ bezig zijn. Coöperatie Energiek Leiden, die de opleidingen en inzet van de energiecoaches regelt, is enorm trots op de energiecoaches en ziet dit als een erkenning voor het vele werk dat ze in hun vrije tijd verzetten om hun stadsgenoten te helpen.

De energiecoaches helpen woningeigenaren bij verlagen van de energierekening. Dat doen ze door (op uitnodiging) langs te komen en samen met de bewoner het huis door te lopen om te kijken welke maatregelen nodig zijn om  minder energie te verbruiken. Het advies kan variëren van het aanbrengen van tochtstrips en radiatorventilatoren, tot dubbel glas en vloer-, dak of spouwmuurisolatie. De energiecoaches geven ook tips voor maatregelen die niets kosten omdat het gaat om gedrag: bijvoorbeeld slimmer omgaan met je thermostaat.

75% tevreden over energiecoach

Sinds de start van de energiecoaches in 2020 zijn er ruim 350 adviesgesprekken gevoerd. Dat aantal gaat snel omhoog als gevolg van de stijgende energieprijzen: de motivatie om je huis te verduurzamen groeit daardoor. Uit een recent gehouden enquête blijkt dat ruim 75% van de Leidenaren die een energiecoach over de vloer hebben gehad daar zeer tevreden over is. Het gesprek is vaak als laatste zetje dat nodig is om aan de slag te gaan.

30 energiecoaches, meer zijn nodig

De eerste 13 Leidse energiecoaches zijn in 2020 opgeleid op initiatief van bewonersinitiatief Duurzame Energie Merenwijk met een donatie van (destijds) het Maatschappelijk Café van Rabobank Katwijk-Leiden. Inmiddels zijn het er 30 en in november start er opnieuw een landelijke opleiding waar nog een paar plekken voor open zijn. Vanwege de grote belangstelling onder woningeigenaren voor (hybride) warmtepompen als vervanger voor de cv op gas, krijgen binnenkort 20 energiecoaches een verdiepende opleiding over dit onderwerp.

Beluister hier het interview van Sleutelstad met energiecoach-coördinator Alfons Ramb.

Ook een energiecoach aan huis?

Kijk op www.energiekleiden.nl/energiecoaches. Zelf energiecoach worden? Mail naar alfons@energiekleiden.nl.

Share This