Persbericht: HIER Klimaatstraatfeest

18 december 2014

Beste Klimaatstraat van Nederland: 19 straten in Leiden in de race

ksf6-logoOp maandag 5 januari 2015 gaat de tweede fase in van de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland: het HIER Klimaatstraatfeest. Buren gaan vanaf deze datum gezamenlijk energiebesparende acties uitvoeren in de race om de titel “Beste Klimaatstraat van Nederland”. In Leiden doen al 19 straten mee. De straat die landelijk tot en met 31 maart 2015 de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint 10.000 euro voor een feest in de straat. De winnaar wordt half april bekend gemaakt.

Samen zoveel mogelijk energie besparen

Het HIER Klimaatstraatfeest loopt tijdens het stookseizoen, want in die periode kan de meeste energie worden bespaard. Uit onderzoek in opdracht van het HIER Klimaatstraatfeest blijkt dat deelnemers waarvan de buren zonnepanelen hebben, vaker ook zelf zonnepanelen willen. Er zijn veel meer energiebesparende maatregelen te nemen in huis. Zoals isoleren, dubbel glas zetten of een hoogrendementsketel aanschaffen. Op kleinere schaal zijn dit bijvoorbeeld vriezer-ontdooi-estafettes, tochstrip-tochten of warme-truiendagen.

Bijdrage voor een duurzame woning

Voor het duurzaam maken van de woning kunnen inwoners een subsidie of lening aanvragen vanuit het fonds Investeren in Thuis via: www.leiden.nl/duurzaam. De gemeente Leiden werkt tijdens het HIER Klimaatstraatfeest samen met EnergiekLeiden, zij bieden deelnemers en belangstellenden tips, ondersteuning en advies op het gebied van energiebesparing.

Deelname nog mogelijk

Sinds 10 oktober 2014, de Dag van de Duurzaamheid, hebben de 19 straten zich aangemeld via www.klimaatstraatfeest.nl. Deelname kan nog tot en met uiterlijk 1 februari 2015. Daarna vindt de eerste afvalronde plaats en gaan alleen de 150 beste straten door. Na 1 februari kan nog wel worden aangesloten bij een straat die al meedoet. Aanmelden kan ook met sportclubs, verenigingen, vriendengroep of familie. Hier kan een ‘virtuele straat’ voor worden aangemaakt op de website.
Op 31 maart 2015 eindigt de competitie. Half april wordt bekend welke (virtuele) straat de meeste energie heeft bespaard en de beste acties met de buren heeft uitgevoerd.

Share This