Over onze leden

Een interview met:

Stefan Hogewoning (38)

Stefan Hogewoning (38)

director renewable energy project finance bij Rabobank

Heeft: een zonneboiler
Doet: veel reizen met OV, minder vlees eten
Wil graag: elektrische deelauto’s in de Merenwijk.

Waarom ben je lid van Energiek Leiden?
Ik ben via mijn werk betrokken bij de energietransitie, maar dat gaat vaak over grote projecten in het buitenland, of op zee. Op lokaal niveau moeten we ook in beweging komen. Ik vind het erg leuk om daar iets aan bij te dragen.

Waarom een coöperatie?
Coöperaties hebben een enorme meerwaarde voor de energietransitie, omdat je als groep meer gewicht hebt tegenover grote partijen, je kunt meer invloed uitoefenen. Lokale inbedding neemt mensen mee in een beweging. Dat is voor warmte misschien nog wel belangrijker dan voor elektriciteit. Aansluiten op een warmtenet heeft direct impact op je huis, het is heel dichtbij. Dan is het ook interessant als je financieel kunt meeprofiteren van de warmtebron.

Wat vind jij een typische taak voor Energiek Leiden?
Mensen ontzorgen! Je kunt niet verwachten dat elk individu een eigen keuze maakt. Dat is makkelijker als groep. Als coöperatie kun je helpen om draagvlak te creëren voor maatregelen die genomen moet worden. Maar ook relatief laagdrempelige maatregelen aanbieden zoals isolatie en zonnepanelen. We staan voor een enorm opgave, maar je moet ergens starten. Dat gaat makkelijker met een groep.

Wat zijn je eigen plannen?
Ik loop wel eens na te denken over een elektrische auto die ik kan delen met mensen in mijn eigen buurt in de Merenwijk. Auto’s staan vaak ongebruikt voor de deur. Of je hebt een grote auto om eens per jaar op vakantie te gaan, terwijl je de rest van het jaar toe zou kunnen met een veel kleinere. Met een deelauto heb je minder individuele auto’s nodig. Dat levert weer meer ruimte op voor groen in de straat.

Credits

Onze website is mede mogelijk gemaakt door de inzet van de volgende mensen:

Ontwikkeling:

Lisanne Gottenbos
Grafisch ontwerper
Designwise

Share This