Ontdek duurzame oplossingen tijdens de Leidse Duurzame Huizen Dagen

13 februari 2025

Op zaterdag 22 en 29 zijn de Leidse Duurzame Huizen Dagen. Twaalf bewoners van vergaand verduurzaamde huizen – Leidse koplopers – openen hun deuren en vertellen over de maatregelen die zij hebben getroffen. Zo kun je bijna alles zien waarmee je een huis kunt verduurzamen: van eenvoudige maatregelen, isolatie en zonnepanelen tot allerlei soorten warmtepompen.

Met de energietransitie in volle gang, zijn veel mensen bezig met de verduurzaming van hun woning. Maar waar begin je, wat kan er in huis en hoe pak je het aan? Binnen kijken bij vergaand verduurzaamde woningen en praten met de bewoners is dan heel inspirerend en kan waardevolle informatie opleveren. Vorig jaar vertelde een bezoeker: “Het inspireert en laat zien dat anderen met dezelfde uitdaging/vragen worstelen als jij”, terwijl een andere bezoeker ook de onafhankelijke informatie die je van de bewoners krijgt prees: “In praktijk zien hoe bepaalde maatregelen eruit zien en horen welke hindernissen je tegen komt onderweg is heel nuttig. Dat hoor je meestal niet van commerciële partijen.”

De huizen liggen verspreid over heel Leiden en verschillen onderling sterk: er zijn benedenhuizen, rijtjeshuizen en hoekhuizen, met bouwjaren van 1750 tot 1990. Voor elk wat wils dus. De bewoners vertellen met verstand van zaken over hun keuzes en ervaringen.

Info en aanmelden: klik hier.

Open Duurzaam Spreekuur

Ook kan je op zaterdag 22 maart tussen 13:00 en 17:00 uur binnen lopen bij het Open Duurzaam Spreekuur in het Duurzaamheidsloket in The Field. Hier zitten energiecoaches, een warmtepompspecialist en de duurzaamheidsadviseur van Erfgoed Leiden e.o. klaar om je van persoonlijk advies te dienen. Bovendien zijn hier veel materialen te zien waarmee je je huis kunt verduurzamen, zoals circulaire en biobased materialen.

Open Dag Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude

Op zaterdag 29 maart houdt Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude Open Dag van 10:00 – 14:00. Hier is heel veel apparatuur te zien, zoals zonnepanelen, warmtepompen, PVT-systemen, airco’s voor verwarmen/koelen, (WTW) ventilatie, duurzame boilers en laag temperatuur verwarming. De adviseurs kunnen veel vertellen over deze apparaten en alles wat bij de installatie komt kijken.

De voorbeeldhuizen

De huizen van de Leidse Duurzame Huizen Dagen verschillen sterk van elkaar. Iedere bewoner heeft eigen oplossingen gevonden om het te verduurzamen. Ga bijvoorbeeld langs bij Ben, die in een benedenhuis uit 1915 in Tuinstad woont. “Ik ben begonnen met tocht wegwerken en de ramen en gevel isoleren. Het grootste project was de vloer die bij gebrek aan kruipruimte niet van onderen kon worden geïsoleerd.” Van PIR platen met daarbovenop vloerverwarming tot zonnepanelen en een all electric lucht-water warmtepomp: je ziet het allemaal in Ben’s huis!

Of neem een kijkje in het jaren 30 huis van Maaike in Groenoord Noord. Toen de aarde in Groningen beefde, besloten zij en haar partner hun slecht geïsoleerde huis gasloos te maken. Bij hen zie je hoe een PVT warmtepomp werkt: zonnepanelen met thermische panelen eronder die met leidingen verbonden zijn met een warmtepomp op zolder. Deze verzorgt de verwarming en het tap- en douchewater. Voordeel van zo’n ‘PVT-warmtepomp’ is dat hij buiten geen geluid maakt en ook binnen vrij stil is! 

Colin en Ingrid wilden hun oude CV-ketel vervangen door een installatie die kan verwarmen én koelen. Colin: “Ons jaren 30 ruitjeshuis in de Burgemeesterswijk wordt in de zomer namelijk érg warm. Daarom hebben wij een ‘split airco’: een airco die de verschillende ruimtes van ons huis in de winter verwarmt en in de zomer koelt met gefilterde lucht.” Voor warm water hebben ze een warmtepompboiler genomen die met zeer weinig stroom de badkamer van warm water en douchewater voorziet. In de keuken hebben ze een Quooker en inductiefornuis.

Peter kocht in 2011 een groot hoekhuis in de Merenwijk, waar al vloerverwarming in zat. Het was redelijk geïsoleerd, maar dat kon nog veel beter. In de loop der jaren is het van energielabel C naar A gegaan door betere vloerisolatie, overal HR++ glas, zuinige huishoudelijke apparaten, 30 zonnepanelen (oost-west) plus vier ‘winddelen’ in een windcentrale, en een hybride warmtepomp. Veel te zien dus! De warmtepomp verwarmt het grootste deel van de winter zijn huis. Zoals Peter zelf toelicht: “onder de 5 graden springt de CV-ketel bij en bij vorst gaat de warmtepomp uit en neemt de CV-ketel het geheel over. Dat laatste gebeurt maar zelden.” Het huis is nu CO2 neutraal, gebruikt nog maar 300 kuub gas per jaar en heeft een negatieve energierekening.

Wil je ook langs een duurzaam huis op 22 maart of 29 maart? Op de website vind je een overzicht van alle huizen en informatie over de duurzame maatregelen die zij hebben getroffen. Hier kan je je voor een of meer bezoeken aanmelden. Zie energiekleiden.nl/leidse-duurzame-huizen-dagen.

Wil je meer weten over het open duurzaam spreekuur op 22 maart, zie energiekleiden.nl/open-duurzaam-spreekuur.

 

Share This