De gemeente heeft een voorstel gemaakt voor de manier waarop ze de komende jaren de warmtetransitie verder wil uitwerken. Dat gaat bijvoorbeeld over de vraag waar en onder welke voorwaarden warmtenetten worden aangelegd.
Het document heet Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie (UGW). In de afgelopen maanden heeft Energiek Leiden, samen met verschillende andere bewonersinitiatieven in de stad, met de gemeente gesproken over de tekst van de UGW. Daarbij hebben we waar mogelijk gezorgd dat de belangen van de inwoners van Leiden in het stuk verwerkt zijn. We hebben bijvoorbeeld benadrukt dat er ruimte moet zijn voor lokale bronnen en kleinschalige, lokale warmtenetten, naast de grootschalige initiatieven zoals WarmtelinQ. We vinden dat belangrijk, omdat we die kleine warmtenetten een flexibeler en onderbelichte warmteoplossing vinden. Maar ook omdat de zeggenschap van bewoners bij dit soort kleinschalige oplossingen beter te regelen is. Je zit dan niet automatisch vast aan een grote, commerciële leverancier.
Van 20 december tot 30 januari ligt het UGW ter inzage en kun je je reactie geven. We roepen je op om dat te doen, want als consument krijg je straks hoe dan ook te maken met een andere, duurzame warmteoplossing in je huis. Je kunt dus maar beter weten hoe de keuze per wijk straks gemaakt gaat worden. Lees hier meer.