Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, via de knop onderaan de pagina.

De vragen zijn verdeeld over vier onderwerpen:

Meedoen | Zonnepanelen | Spouwmuurisolatie | Vloerisolatie

Ik heb me aangemeld voor een offerte, wat gebeurt er dan?
Binnen 1 week wordt er telefonisch contact met u opgenomen om uw wensen te bespreken op basis waarvan u direct een op maat gesneden offerte per mail ontvangt. Indien u akkoord gaat met het voorstel, dan zal installatie binnen één maand werkend worden opgeleverd. Als er sprake is van een wijkactie zullen alle zonnepanelen in dezelfde weken worden geïnstalleerd.
Ik ben niet woonachtig in Leiden maar wil wel graag meedoen, kan dat?
EnergiekLeiden zal dit jaar meerdere zonnepanelenacties organiseren voor alle wijken in de Leidse regio. Maar, als u echt niet wilt wachten kunt u zich toch aanmelden via het aanmeldingsformulier op deze site. Wij nemen dan spoedig contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.
Wat is de levertermijn van mijn zonnepanelenpakket?
De levering van het zonnepanelenpakket uit de algemene actie zal uiterlijk binnen een maand na opdracht plaatsvinden, zolang de weersomstandigheden dit toelaten. Installatie van de zonnepaneelpakketten in de wijkgerichte zullen in een periode van enkele weken in overleg met u en de andere bewoners gepland worden.
Ik wil het zonnepanelenpakket zelf installeren, kan dat?
Een zorgvuldige en storingsvrije montage zorgen voor een optimaal rendement. Daarnaast is uw veiligheid en die van onze medewerkers voor ons zeer belangrijk. Om die reden hebben wij besloten om geen doe-het-zelf pakketten aan te bieden.
Mijn pakket is besteld, wanneer ontvang ik mijn factuur?
Bij opdracht zult u een deelfactuur ter waarde van 40% van het totaalbedrag ontvangen als aanbetaling. Op de dag van plaatsing ontvangt u een 2e deelfactuur voor het restant bedrag. U dient deze factuur binnen 8 dagen te betalen.
Ik heb een plat dak, kan ik gebruik maken van jullie actie?
Jazeker, dat kan heel goed zelfs. Dit betekent echter wel dat de panelen worden geplaatst in speciaal daarvoor bestemde frames en dat er ballast wordt toegevoegd om de installatie te zekeren tegen weersinvloeden. Een goed geconstrueerd en onderhouden dakvlak kan deze belasting met gemak verwerken. Hiervoor geldt wel een kleine meerprijs voor deze frames en de benodigde ballast om de gehele installatie gegarandeerd weersbestendig te kunnen opleveren.
Ik woon in een appartementencomplex, wat zijn de opties?
Als bewoner van een appartement dat deel uitmaakt van meerlaagse woningbouw, heeft u zich waarschijnlijk aangesloten bij de Vereniging van Eigenaren. Indien de VVE van uw appartementencomplex interesse heeft om ook te investeren in een zonnepaneelinstallatie neemt u dan contact met ons op via info@www.energiekleiden.nl. Wij vragen u om dit eerst al in vergadering van de VVE te hebben besproken.
Zijn de zonnepanelen duurzaam geproduceerd?
Het fabricageproces van de zonnepanelen wordt met de grootste zorg omgeven. Er wordt volgens de strenge normen van de ISO9001 en ISO14001 richtlijnen gewerkt waarbij er zeker ook oog is voor het milieu. De panelen zijn gecertificeerd door TüV, MCS en hebben het CE keurmerk. Daarnaast is deze producent lid van PV Cycle. Dit is een Europese organisatie opgericht door enkele producenten van zonnepanelen met als doel het inzamelen en recyclen van zonnepanelen. PV Cycle neemt de inzameling, transport en recycling van zonnepanelen voor haar rekening. De organisatie is in 2010 gestart met het daadwerkelijk recyclen van panelen. Eind 2012 zijn er 249 bedrijven lid van PV Cycle en heeft zij al 4.820 ton aan panelen opgehaald en gerecycled.
Ik ben huurder, waarom zou ik zonnepanelen nemen?
Ook voor huurders is zonnestroom interessant. U moet wel toestemming vragen aan uw woningeigenaar. Als u huurt bij Woningcorporatie Portaal kunt u dat meteen bij het aanvragen van de offerte aangeven. Wij regelen dan dat de ZAV regeling (wat doet Portaal bij verhuizing) er meteen bij zit en dat uw toestemming wordt aangevraagd bij Portaal.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen, ook wel photovoltaic(pv)-cellen genoemd, worden op het dak geplaatst. Deze cellen kunnen zonlicht omzetten in elektriciteit. De panelen worden onderling met elkaar verbonden en aangesloten op een omvormer, die de opgewekte elektriciteit teruglevert aan het elektriciteitsnet in uw woning. Als u op zeker moment meer elektriciteit opwekt dan u benut, dan loopt deze via de meter terug het elektriciteitsnet in. Voor de terug geleverde elektriciteit aan het net ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier.
Wat is de levensduur van een zonnepaneel?
De verwachte levensduur van een zonnepaneel is ongeveer 25 jaar. In onze huidige aanbieding zijn de panelen in Spanje geproduceerd onder de strenge ISO9001 en ISO14001 voorwaarden. Verder zijn de panelen door zowel TüV als CMS gecertificeerd en dragen het CE keurmerk.

De panelen kennen een produktgarantietermijn van 10 jaar. Daarbij geldt er een opbrengstgarantie van minimaal 90% over de eerste 10 jaar en minmaal 80% over 25 jaar gerekend.

Werken de panelen ook met weinig zon?
Ja. Een pv-installatie werkt ook bij bewolking. Het beste is natuurlijk een strak blauwe hemel met een koele temperatuur, maar ook onder bewolkte omstandigheden wekt uw installatie elektriciteit op.
Hoeveel panelen heb ik nodig?
Het aantal panelen dat u nodig heeft is afhankelijk van uw verbruik en de beschikbare ruimte. Het is aan te raden om niet veel meer stroom op te wekken dan u zelf gebruikt in 1 jaar. Voor woonhuizen geldt meestal dat de beschikbare ruimte op het dak volledig benut kan worden, zonder dat uw jaarlijkse verbruik overschreden wordt.
Is mijn meter geschikt?
Om hiervan zeker te zijn, dient u uw installatie aanmelden bij Liander. Liander zal controleren of uw meter geschikt is, en uw installatie aanmelden bij uw energieleverancier. In het geval dat uw meter ongeschikt blijkt te zijn, neemt Liander contact met u op om de meter te vervangen. Dat gebeurt in de meeste gevallen kosteloos.
Moet mijn elektrische installatie aangepast worden?
Ja, de panelen dienen op een aparte groep te worden aangesloten. In de meeste gevallen wordt de omvormer onder het dak opgehangen en vanuit daar op de elektrische installatie aangesloten. Dit gebeurt door een kabel aan te leggen van de meterkast naar de omvormer.
Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?
Zonnepanelen vereisen nauwelijks onderhoud. Door de schuine ligging van de panelen regenen deze schoon. Het is aan te raden uw panelen zo nu en dan te controleren op hardnekkig vuil, en dit eventueel te reinigen.
Wat is de invloed van schaduw op de opbrengst?
Te veel schaduw heeft een negatieve invloed op uw opbrengst, bijvoorbeeld in geval van een schoorsteen of dakkapel. In principe worden schaduwrijke plekken niet benut voor het aanleggen van een zonnepaneel. Bij twijfel over de geschiktheid van het dak, kan door de installateur een schaduwanalyse worden uitgevoerd.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen, bijvoorbeeld een rieten dak. Indien u uw installatie op een dakvlak wilt laten monteren welke op het noorden staat gericht, zal dat minder instraling opleveren en daardoor zal de installatie minder goed presteren. De installateur kan u over de (on)mogelijkheden adviseren.
Heb ik een vergunning nodig?
Indien uw huis geen monumentenstatus heeft of onderdeel is van een beschermd stadsgezicht, heeft u geen vergunning nodig. Bij twijfel kunt u hierover met ons contact opnemen.
Kom ik in aanmerking voor subsidie?
Helaas is de limiet van deze landelijke subsidieregeling bereikt en kan er geen aanspraak meer worden gemaakt op deze regeling. Voor meer informatie zie de website van Agentschap.nl.
Waarom zou ik zonnepanelen nemen?
Door (een deel van) uw elektriciteit zelf op te wekken, gaat uw elektriciteitsrekening omlaag en hebt u minder last van eventuele stijgingen in de energieprijzen. Daarnaast levert deze investering in een zonnestroominstallatie meer rendement op, dan als u dat geld op uw spaarrekening laat staan.
Wat levert het op?
Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in WP (Watt Piek vermogen). Op dit moment hebben gangbare panelen een vermogen tussen de 240 en 280 WP. De situatie op uw dak bepaalt wat de werkelijke opbrengst is. Dit wordt beïnvloedt door diverse zaken, zoals bijvoorbeeld het soort zonnepaneel, instralingfactor en aantal zonuren. De terugverdientijd is afhankelijk van het rendement op uw dak en de energieprijs. Gemiddeld ligt deze terugverdientijd rond de 10-12 jaar. Recent heeft Milieucentraal hierover een interessant nieuwsberichtje gepubliceerd.
Rekenvoorbeeld
Een gezin met twee kinderen woont in een eengezinswoning. De woning heeft een schuine pannekap en is gelegen op het Zuidwesten. Het gezin verbruikt 3.500 kWh per jaar aan stroom. De kosten zijn € 0,23 per kWh. Dat is € 805,- per jaar, € 67,- per maand. Op het dak is een dakkapel die wat schaduw veroorzaakt. Toch kunnen nog 9 panelen op het dak worden aangebracht. De panelen leveren per jaar ± 1.990 kWh. Dat is € 458,- per jaar. Het gezin bespaart direct na het plaatsen € 38,- per maand. Dit zal bij een eventuele prijsstijging van de energieprijzen meer worden. Na ongeveer 10 jaar zijn de panelen terugverdiend. Verhuist het gezin dan kunnen de panelen worden meegenomen of met het huis worden verkocht.
Hoe gaat de overheid om met de BTW kwestie?
U vindt alle antwoorden op rijksoverheid.nl: btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Spouwmuurisolatie

Meedoen | ZonnepanelenVloerisolatie

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?
Bij spouwmuurisolatie worden gaten in de voegen geboord. De doorsnee van 1 gat is 16mm tot 23mm, afhankelijk van het type product dat gebruikt wordt voor isolatie. Door de gaten wordt de spouwmuur gevuld. Dit vullen wordt gedaan onder druk met behulp van slangen en een spuitpistool. Na het vullen van de spouwmuur worden, worden de gaten weer opgevuld met specie.
Kan spouwmuurisolatie aangebracht worden in iedere muur?
Spouwmuurisolatie kan uitsluitend worden aangebracht wanneer er een schone spouw (=ruimte tussen twee muren) van minimaal 4 cm aanwezig is. Elke spouwmuur wordt van te voren geïnspecteerd met een camera in de spouw om te bepalen of isolatie veilig en betrouwbaar kan worden aangebracht.
Isoleren zorgt toch voor vochtproblemen?
De minerale wol die gebruikt wordt is waterafstotend en voorkomt vochtdoorslag van de buitengevel naar de binnenmuur. Zo nodig worden extra ventilatieopeningen aangebracht naar de kruipruimte. Er is 10 jaar volledige garantie op het uitblijven van vochtproblemen.
Is het mogelijkspouwmuurisolatie aan te brengen bij een tussenwoning?
In principe kan iedere woning van spouwmuurisolatie worden voorzien. Dus ook een tussenwoning. Het gaat dan om het isoleren van de voor- en achtergevel. Spouwmuurafscheiders zorgen ervoor dat de isolatie ook echt bij uw woning blijft.
Geeft het aanbrengen van spouwmuurisolatie rommel?
Vrijwel niet. Maar uiteraard is er wel bijvoorbeeld wat boorgruis en stof van de wol dat rond kan dwarrelen. Het boren van de gaten in de spouw geeft stof en wat geluidsoverlast, ook de machine maakt extra geluid. Isolatie is echter meestal binnen een dag aangebracht, het ongemak van geluidsoverlast is dus van korte duur.
Ik heb een geschilderde muur. Is het mogelijk om hier spouwmuurisolatie aan te brengen?
Ja, het is meestal mogelijk om bij een geschilderde spouwmuur isolatie aan te brengen. Maar dit kan alleen als de gebruikte verf dampdoorlatend is. Is dit niet het geval dan zorgt de verf ervoor dat de spouwmuur niet meer kan ademen. In dat geval kan vochtterugslag plaatsvinden, waardoor het niet verstandig is om spouwmuurisolatie toe te passen.
Mijn spouwmuur is in het verleden al eens voorzien van isolatie. Kan dit worden vervangen of aangevuld?
Ja, vaak zijn daar oplossingen voor. Wat de beste oplossing is, zal altijd aan de hand van een inspectie moeten worden vastgesteld.
Kan vloerisolatie altijd?
Voor TONZON luchtkussen isolatiefolie is het noodzakelijk dat de kruipruimte goed toegankelijk is. Om TONZON goed te kunne aanbrengen moet er sprake zijn van een droge kruipruimte met een werkhoogte van ca. 50 cm. Verder zal de kruipruimte ook voldoende vrij van puin of bouwafval moeten zijn. Voor de lagere kruipruimtes kunnen de Drocom bodemisolatiechips heel goed als alternatief worden toegepast.
Blijft mijn kruipruimte toegankelijk en mijn blijven leidingen bereikbaar?
Bij TONZON zitten de leidingen in de regel onder de isolatie en blijven bereikbaar vanuit de kruipruimte. Drocom isolatiechips liggen als los materiaal in de kruipruimte en kan worden verplaatst. Wel is de toegang beperkter.
Vloerisolatie en gezondheid
De koude niet geïsoleerde vloer is vaak de oorzaak van vochtproblemen rond de begane grondvloer. Schimmels en huisstofmijten zijn het gevolg, zij houden van een vochtige omgeving. Het plaatsen van dubbelglas verergert deze problemen. Vocht dat eerst condenseerde op het enkelglas trekt nu namelijk naar de niet geïsoleerde vloer, die ineens het koudste oppervlak is in het huis. Gevolg: nog meer huisstofmijt en schimmelvorming in vloerbedekking, langs plinten en onder de meubels. Isoleert u uw vloert met TONZON of Drocom, dan wordt de vloer warmer en droger en zal het aantal huisstofmijten en schimmels afnemen.
Wat is het verschil tussen vloer- en bodemislolatie?
Bodemisolatie is vaak een alternatief voor vloerisolatie. Hoewel vloerisolatie een betere isolatiewaarde heeft en dus de voorkeur geniet, kan het niet altijd worden toegepast. De kruipruimte moet goed toegankelijk zijn met een minimale werkhoogte van zo’n 50 cm. Bij bodemisolatie kan de minimale hoogte minder zijn, omdat er niemand onder de vloer hoeft te werken.
Ik heb vloerverwarming. Is isolatie noodzakelijk?
Bij vloerverwarming is de noodzaak voor isolatie net iets groter, omdat de vloer zelf op hogere temperatuur staat. Het is van belang dat de warmte niet naar beneden de kruipruimte instraalt, maar juist naar boven. Ook bij verwarming via radiatoren kan langs de vloer warmte verlies optreden en is isolatie noodzakelijk. Hierbij is het belangrijk dat de naden tussen de vloer en de wand goed zijn afgedicht. Door de stralingsreflectie is het bespaareffect van TONZON nog groter dan met Drocom.

Neem contact op met Energiek Leiden

Onze medewerkers zijn u graag van dienst.

Share This