Energieneutraal op Waardeiland

20 juli 2018

Voor Werner Haas uit de wijk Waardeiland kwamen de informatieavond en de Gagoed energiescan van de wijkambassadeurs van het Roodenburgdistrict als geroepen. Hij heeft het flink aangepakt, want het doel was om het huis energieneutraal te maken. Om te horen hoe hij deze gigaklus geklaard heeft, ging Klaartje Gimbrère van EnergiekLeiden bij hem op bezoek.

Werner Haas uit de wijk Waardeiland

Welke ingrepen heeft u laten nemen?
Tja, wat niet eigenlijk? We zijn begonnen met onze ramen en kozijnen. Met zeven buren samen hebben we ons oude dubbel glas laten vervangen door modern isolatieglas. De kruipruimte is daarna geïsoleerd. Mijn cv-ketel was inmiddels toe aan vervanging, dus de volgende ingreep werd de installatie van een all electric warmtepomp. En omdat we helemaal van het gas af wilden, zijn we overgestapt op inductiekoken.
Sinds december 2017 liggen er 13 zonnepanelen op mijn dak: 5 mooie zwarte op het zichtbare schuine dak en 8 gewone op het van beneden niet zichtbare platte dak. We hebben een zonneboiler en een aantal lage temperatuur radiatoren geïnstalleerd en tot slot onze lampen door led-verlichting vervangen.
 
Hoe kijkt u aan tegen de investering?
Wij willen hier graag zo lang mogelijk blijven wonen. Ik heb in wezen de energierekeningen van de komende jaren in één keer naar voren gehaald en dat geld heb ik geïnvesteerd in duurzaamheidsmaatregelen. Iedereen heeft op dat vlak natuurlijk verschillende mogelijkheden. Men spreekt altijd over in hoeveel jaar je de investering kunt terugverdienen, alsof dat het enige belangrijke is. Voor mij is ook belangrijk dat mijn huis in waarde vermeerdert. Je weet natuurlijk pas achteraf of je er daarmee uitgesprongen bent. Maar nog belangrijker is de toename van het comfort in huis. Er heerst nu altijd zo’n prettige temperatuur! En ook van grote waarde voor mij is het gevoel onafhankelijk te zijn en mijn steentje zo bij te dragen.
 
Had u profijt van de subsidies?
Daar heb ik zowel positieve als negatieve ervaring mee. Hoewel mijn aanvraag ruim binnen de geldigheidsperiode van de (gemeentelijke) subsidie viel hebben ze mijn aanvraag vanwege één regeltje afgewezen. Ik had de aanvraag namelijk vóóraf moeten doen en dan 8 weken op mijn handen moeten gaan zitten, terwijl ik al met een heel renovatieproces bezig was. Het subsidiebureau kijkt puur juridisch naar de aanvraag zonder enig gevoel voor het complexe proces waar ik mee bezig was. Ze stimuleren mensen die er erg veel energie in stoppen daarmee niet.
Bij het Rijk (RVO) ging dat veel prettiger. In no time had ik het bedrag op mijn rekening. En toen ik RVO vroeg waar ik mijn verantwoording naar toe moest sturen, zei men: “dat hoeft niet, we weten u te vinden als we die nodig vinden”.
 
Hoe beleefde u het hele proces?
Het is leuk om je erin te verdiepen. Het is erg fijn dat ook het Duurzaam Bouwloket meedacht over alle aspecten van mijn vraagstuk. Ik ben uitermate tevreden over hun onafhankelijke adviezen. Als je tijd hebt om er energie in te stoppen dan begrijp je er steeds meer van en kun je langzamerhand ook andere mensen hierbij behulpzaam zijn. We hebben hier Nextdoor, de buurtapp. Daar heb ik mijn informatie gedeeld en er is een aantal mensen geweest die gevraagd hebben of ze eens mochten komen praten. Dat is ook al gebeurd.
We zijn dus van gas los en nu is nog even spannend of ook een rekening voor stroom wegblijft aan het eind van het jaar! 

Share This