Energiek Leiden praat Burgerberaad Energietransitie bij

2 oktober 2023

Afgelopen weekend praatte Energiek Leiden het Leidse Burgerberaad Energietransitie bij over energiecoöperaties. De ongeveer 120 Burgerberaad-leden hadden hun vrije zaterdag ingeruimd om zich te laten informeren over allerlei aspecten van de energietransitie, van zon-op-dak en subsidies tot (kleinschalige) warmtenetten en duurzame bronnen in Leiden.

Energiek Leiden legde uit welke rol lokale bewonerscoöperaties hebben in een eerlijke en snelle energietransitie en hoe ze werken aan zaken als zeggenschap over je eigen energie, betaalbare stroom, meer opwek van duurzame stroom uit wind en zon, invloed op warmtenetten en inkomsten uit energie die terugvloeien naar de gemeenschap.

Ook voor Energiek Leiden was deze dag leerzaam: we zagen dat nog veel te weinig mensen bekend zijn met energiecoöperaties en de enorme potentie die we hebben voor een energietransitie waar iederéén iets aan heeft. We mogen daar best wat minder bescheiden over zijn. En er moeten natuurlijk véél meer mensen lid worden van onze coöperatie! Daar gaan we de komende tijd hard aan werken.

Met het burgerberaad wil de gemeente bewoners invloed geven op hoe de energietransitie in Leiden wordt aangepakt. Burgerberaden in andere steden en landen laten zien dat inwoners goede oplossingen kunnen bedenken voor ingewikkelde uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de energietransitie. Het Leidse Burgerberaad verdiept zich de komende tijd verder in de energietransitie en zal daarna aanbevelingen formuleren voor de gemeente.

Share This