De Energiefixers gaan weer los: omlaag met die energierekening!

12 februari 2024

De Energiefixers071 zijn deze maand te vinden in Leiden Zuid-West. Afgelopen zaterdag gingen ze aan de slag rondom de Buurt­ontmoetings­plek aan de Willem Klooslaan en ook de komende zaterdagen zijn ze in de buurt te vinden. De vrijwilligers komen op afspraak langs om allerlei energiebesparende maatregelen aan te brengen in sociale huurwoningen.

Radiatorfolie, tochtstrips, deurdrangers, LED-lampen en radiatorventilatoren; het helpt allemaal om comfortabeler te wonen en om de energierekening te verlagen. De fixers beginnen elk bezoek met een gesprek: hoe ga je om met je verwarming, heb je last van tocht of kou, wat heb je zelf al aangepast? Uit het gesprek komen allerlei tips. Vrijwilligers Marjo: “Iemand vertelde me dat ze altijd de verwarming aanliet als ze weg was. Dat maakte toch niet uit, want ze kreeg elke maand een vaste rekening. Ze realiseerde zich niet dat dat het voorschot was, en dat ze dus echt geld kon besparen door de thermostaat laag te draaien.”

Sommige bewoners maken liever geen afspraak omdat ze denken dat ze na afloop een rekening krijgen, maar daar hoeft niemand bang voor te zijn. De fixactie wordt uitgevoerd door vrijwilligers en de materialen worden betaald door de gemeente en Fonds1818. De 20 vrijwilligers komen overal vandaan. Het zijn mensen uit de wijk, studenten, oud-wijkambassadeurs en mensen van coöperatie Duurzaam Leiden. Vrijwilliger Ronald: “Ik heb meegemaakt dat vluchtelingen in hun huurhuis de verwarming niet wilden aanzetten om de Nederlandse samenleving niet op kosten te jagen. Het is fijn om dan iets te kunnen doen, dat geeft me een goed gevoel. Het is lekker concreet en de sfeer is leuk.”

Marije van den Bergh en Greet Meesters startten vorig jaar met de Energiefixers071, met financiële steun van het Druckerfonds. Buzz, Incluzio, Ons Doel en Portaal werken ook dit jaar mee om de klusrondes mogelijk te maken.

Wil je zelf helpen bij een fixactie? Of lijkt het je wat om samen met ons een actie in je eigen wijk op te zetten? Stuur een mailtje naar info@energiefixers071.nl dan nemen we contact met je op.

Share This